Articole

Antrenamentul emotiilor la copii

De la primul zambet al copilului la vederea mamei, de la prima incruntare sau de la primul plans zgomotos este evident ca emotiile reprezinta o parte importanta a fiintei umane. Toti avem sentimente, iar a invata sa le stapanim reprezinta una dintre cele mai importante lectii de viata.

Petrecem mult timp invatandu-ne copiii sa faca lucruri simple cum ar fi legatul sireturilor insa ne asteptam ca ei sa invete singuri cum sa trateze sentimente complexe cum ar fi furia, tristetea sau frustrarea fara prea mult sprijin din partea noastra. Copiii se vor dezvolta mult mai bine, arata cercetatorii, daca parintii ii sprijina si ii incurajeaza in dezvoltarea lor emotionala.

Aceasta este ideea care sta la baza antrenamentului emotiilor – o metoda de educatie constituita din 5 pasi care poate ajuta la intarirea legaturilor familiale pregatind in acelasi timp copiii pentru a face fata puternicului univers emotiv de zi cu zi. 

Antrenamentul emotiilor poate fi invatat de oricine. E necesara doar dorinta de a imbogati emotiile copilului tau – si de foarte mult exercitiu. Pe masura ce devii familiar cu emotiile copilului, vei putea sa il ajuti sa se descurce si sa anticipezi problemele care ar putea sa apara.

Antrenamentul emotiilor cuprinde urmatorii 5 pasi:

  • constientizarea de catre parinte a emotiilor copilului,
  • recunoasterea momentelor emotionale ca “momente magice” si ca ocazii pentru adancirea relatiilor familiale si pentru invatare,
  • ascultarea empatica si validarea sentimentelor copilului,
  • ajutarea copilului in etichetarea verbala a emotiilor,
  • stabilirea de limite, in acelasi timp cu ajutorul dat pentru rezolvarea problemelor.

Care sunt avantajele acestui tip de antrenament?

In primul rand, copiii se descurca mai bine in societate, au prieteni mai multi, rezultate scolare mai bune, problemele comportamentale nu sunt prea mari si suporta mult mai bine conflictele din interiorul familiei. Pe langa aceste beneficii, copiii antrenati vor avea incredere in propriile emotii – si in tine. Antrenamentul emotiilor se dezvolta alaturi de empatie, se cladeste pe incredere si duce la apropierea relatiei dintre tine si copil.

Gradinitele Butterfly asigura un mediu sigur si confortabil pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Increderea in sine, placerea de a invata, onestitatea, respectul si bunele maniere sunt valori pe care le insuflam copiilor pentru formarea lor ca adulti.