Articole

Criterii pentru alegerea gradinitei si a scolii

Care parinte n-ar vrea cea mai buna scoala sau gradinita pentru copii? Dar cum o cauti? Care sunt acele criterii in functie de care faci alegerea, in cazul in care optezi pentru o institutie privata? In primul rand, parintii trebuie sa verifice daca unitatea este autorizata sau acreditata de catre Agentia Romana de Control al Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), institutie publica in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii. 

Diferenta intre autorizare si acreditare consta in momentul la care acesta se elibereaza : unitatea nu poate fi acreditata decat dupa incheierea unui ciclu de invatamant (cinci ani, in cazul scolilor primare , clasa pregatitoare +clasele I-IV), iar pana atunci functioneaza in regim de autorizare.

Daca exista aceasta autorizare sau acreditare, inseamna ca toate celelalte avize si autorizatii au fost obtinute, deci unitatea corespunde prevederilor legale, atat din punct de vedere educational cat si din punctul de vedere al spatiilor si serviciilor adiacente, explica Madalina Gidiuta. Pentru parinte si copil, o institutie autorizata este la fel de in regula ca si una acreditata.Dar nu recomand sa se ia in seama o institutie care declara ca este in curs de autorizare: deocamdata, nu exista nici o garantie ca indeplineste conditiile legii.

In cazul scolilor, lucrurile functioneaza similar pana la un anumit punct.Este mai putin probabil ca o scoala sa functioneze fara autorizatie sau acreditare ARACIP, din simpul motiv, ca daca unitatea nu ar fi inregistrata in Registrul National al Unitatilor de Invatamant Preuniversitar Particular Autorizate, copiilor care urmeaza cursurile la scoala respectiva nu li s-ar recunoaste scolarizarea. Asadar, scolile urmeaza un regim de autorizare similar cu al gradinitelor , dar adaptat la specificul lor.

Inainte de inscriere verificati daca:

  • Cadrele didactice au studii de specialitate si stapanesc metodologia lucrului cu copiii.
  • Spatiul trebuie sa fie adecvat activitatii prescolare si foarte curat. Spatiul exterior pentru joaca este important, mai ales in cazul alegerii unui program prelungit.
  • Se gateste in bucatarie. Eu apreciez gradinitele unde se gateste in interior.Mi se pare mai potrivit ca bucataria gradinitei sa fie permanent sub control, lucru care nu prea se poate intampla in sistem catering.
  • Programul educational include programa nationala (sau ce alt curriculum foloseste) in primul rand, completata de alte activitati stabilite in orar. Atentie! Daca planul familial este inscrierea la scoala romaneasca, nu se potriveste programa britanica pentru gradinita .Este total diferit modul de lucru si defazat ca nivel de informatie.E valabila si reciproca, ne avertizeaza Madalina Gidiuta.
  • Au loc evaluari anuale.Programa romaneasca de studiu include trei evaluari anuale ale copiilor.La centrul nostru avem suplimentar si evaluare psihologica.Urmare a evaluarilor facute prin joc parintele trebuie sa afle cum este pregatit prescolarul, raportandu-ne la un copil mediu de varsta respectiva.
  • Numarul copiilor in grupa este optim. Acesta nu trebuie sa fie nici prea mic, nici prea mare, pentru a optimiza activitatile grupei.Optimul se situeaza intre 10 si 15.
  • Personalul este suficient numeric raportat la numarul prescolarilor

 

Gradinitele Butterfly asigura un mediu sigur si confortabil pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor. Increderea in sine, placerea de a invata, onestitatea, respectul si bunele maniere sunt valori pe care le insuflam copiilor pentru formarea lor ca adulti.