Am cunoscut parinti extremisti in toate variantele:
„Le-am dat copiilor lapte de la aceeasi vaca, sa nu-i zapacesc” sau „Ii trece ziua cu o punga de pufuleti, dar lasati ca nici dupa mine nu statea nimeni si sunt bine.”
Sunt doar doua exemple, dar credeti-ma, in 10 ani de activitate si 10 de mama, as putea scrie o carte cu idei despre nutritie care mai de care mai extreme.
Nu sunt de acord cu moda diverselor alimente si regimuri, pentru ca toate, din cinci in cinci ani sunt desfiintate de curente noi si nu sunt de acord cu impunerea unui anumit tip de alimentatie, pentru ca eu consider ca fiecare individ trebuie sa aleaga pentru el. Dar sustin responsabilitatea fata de copil, fermitatea educatiei, iubirea care nu se concretizeaza in recompense dulci, echilibrul. Pentru ca trebuie sa stim ca punem baze ale comportamentului inconstient al copilului de astazi si adultului de maine, pentru tot parcursul vietii. De ce credeti ca sunt atat de multi oameni de succes care dedica timp zilnic sportului si alimentatiei de calitate? Pentru ca stiu ca avand grija de corpul lor, acesta ii va sustine. O persoana de succes pe care o admir spune „cum imi permit luxul de a face sport si masaj? nu imi permit sa ma opresc, pentru ca as pierde echilibrul care ma ajuta sa am succes”.
Noi, parinti si profesori care facem educatie, suntem responsabili si pentru educatia trupului copiilor nostri pentru ca te poti bucura cu adevarat de viata doar daca esti sanatos. Altfel, indiferent cat de bine pregatit esti din punct de vedere academic, nu poti fi fericit.
Ar fi nedrept ca, stiind toate aceste lucruri, sa ne lasam copiii sa invete singuri, mult mai tarziu si cu un pret mai mare, ca una din regulile esentiale pentru succesul personal este sa ne educam si trupul, alaturi de minte.
Iata cum am experimentat noi pas cu pas in gradinitele Butterfly educatia trupului:
Am implementat programul „o ora de sport in fiecare zi”. Copiii sunt mai linistiti, mai putin agitati si invata mai bine. Ora aceea de sport asigura exact consumul excesului de energie.
Am eliminat cea mai mare parte din zaharul folosit la deserturi, pentru ca zaharul nu ajuta in niciun fel organismul, ba dimpotriva si oricum, zaharul se gaseste in foarte multe alimente pe care le folosim (sos de rosii, legume la conserva etc.). Reactia imediata a fost evident, supararea copiilor care au remarcat ca nici un dulce nu mai este asa de dulce. Dar povestea a durat doar doua saptamani dupa care copiii au acceptat noile deserturi fara zahar.
Sunt masuri care poate nu au un rezultat imediat, insa pe termen lung genereaza obiceiuri care duc la echilibru, la sanatate, la succes personal.