Dragi parinti,
Dorim sa va asiguram de tot sprijinul nostru si sa venim atat in intampinarea nevoilor dumneavoastra cat si a celor mici in aceasta perioada ce necesita un pic de adaptare si resurse in plus. Stim ca trecerea in mediul de invatare online vine cu provocari diverse, de la resurse materiale, spatiu, timp, pana la resurse emotionale si mentale. Poate fi coplesitor sa jonglati, intre rutina copilului, lipsa unui supraveghetor pentru fiecare copil, lipsa spatiului fizic si a resurselor tehnologice care trebuie impartite de mai multi membri ai familiei.
Fiecare familie este unica si se confunta cu situatii particulare: parinti singuri, ambii parinti lucreaza si nu au persoane disponibile pentru supravegherea copilului, copii cu necesitati speciale de invatare.
Stim ca nu este usor, insa mai stim ca, pe termen lung, orice situatie provocatoare poate deveni o ocazie de crestere personala si de a afla lucruri noi, atat despre noi , cat si despre copiii nostri. Noi ne-am gandit sa venim cu un pic de ajutor, oferind cateva idei in speranta ca va vor fi de folos in perioada de adaptare la mediul de invatare online.
1.Pastrati rutina.
Chiar daca tentatia este mare, incercati sa evitati haosul, creand o noua rutina, un program fix de somn, mic dejun, invatare, recreere pe care sa il pastrati constant si neschimbat in aceasta perioada. Desi sunt sanse sa apara proteste din partea copilului, o rutina ii va aduce mai multa liniste si siguranta si il va face mai cooperant pe termen lung.
2.Spatiul de lucru.
Creati impreuna cu copilul un coltisor care sa devina propria lui “gradinita” Chiar daca nu detineti suficient spatiu fizic, pastrati acelasi loc din care copilul se conecteaza zilnic, preferabil unul pe care nu il foloseste in restul timpului. O cutie colorata sau un sertar in care sa isi pastreze materialele, edubox-ul, jucariile si “lucrurile pentru gradinita” pot face minuni si pot fi o ocazie buna de a petrece timp de calitate cu copilul in timp ce sortati jucarii si va puneti de acord in privinta celor care vor fi folosite in timpul liber si cele care vor fi folosite in timpul gradinitei. Este important ca aceasta cutie sa fie folosita doar in timpul orelor online sau a temelor si activitatilor propuse de educatoare. Inca un lucru care poate fi de ajutor in crearea spatiului emotional si fizic de lucru este sa schimbati hainutele copilului inainte si dupa activitatile educationale. Hainutele, spatiul fizic, cutia pentru gradinita – toate il vor ajuta pe copil sa se pregateasca emotional pentru atmosfera de lucru si sa pastreze in continuare regulile.
3.Echilibru intre timpul petrecut in fata ecranului si timpul petrecut afara/in miscare.
Vorbiti cu educatoarea copilului dumneavoastra si in functie de programul stabilit pentru activitatile online, strecurati mici activitati fizice in programul zilnic. Nu e nevoie sa faceti ceva special pentru asta: mici treburi casnice, cateva exercitii fizice simple, exercitii de respiratie in fata ferestrei, joculete de miscare sau pur si simplu dati drumul la muzica si dansati. Folositi aceste mici momente pentru a va distra cu copilul si a crea amintiri frumoase.
4.Resetati-va asteptarile.
Este normal ca pentru o perioada performantele copilului sa fie fluctuante, nu uitati ca e un proces de adaptare atat pentru copil cat si pentru dumneavoastra si educatoarele copilului dumneavoastra. Este ok sa indepliniti mai putine sarcini decat de obicei, este in regula sa aveti zile mai bune si zile mai grele. Fiti blanzi cu dumneavoastra si cu copilul.
5.Aveti grija de dumneavoastra.
Este foarte usor sa va pierdeti printre atatea sarcini de indeplinit si nevoile copilului. Oboseala se poate instala in timp fara sa va dati seama si sa functionati pe pilot automat o perioada inainte de a ajunge la epuizare. Luati-va constant putin timp doar pentru dumneavoastra. 10 minute de pauza pot parea foarte putin comparativ cu cantitatea de responsabilitati si sarcini de indeplinit, iar tentatia de a sari peste ele este mare. Insa o pauza de miscare, un ceai, o plimbare scurta, un dus fierbinte sau orice simtiti ca va face bine, vor face diferenta pe termen lung pentru sanatatea dumneavoastra fizica, emotionala si mentala. Nu uitati, e nevoie sa aveti intai grija de dumneavoastra ca sa puteti avea grija de cei din jur.
Si foarte important: ca sa puteti avea grija de dumneavoastra , nu uitati sa cereti ajutor la nevoie, sa va acordati timp si rabdare. Noi suntem aici daca aveti nevoie de informatii si idei despre cum puteti gestiona mai bine perioada petrecuta de copil in invatarea online sau daca observati modificari majore in comportamentul copilului. Este nevoie sa invatam sa ne spriinim unii pe ceilalti cu resursele de care dispunem. Sa avem incredere in capacitatea noastra de a ne adapta si de a lua ce e mai bun din orice experienta si sa nu uitam ca cei mici au resurse nebanuite de creativitate, rezilienta si curiozitatea naturala de a invata din orice situatie.
Aici pentru dumneavoastra,
Elena Alexandra Nistor
Psiholog clinician, gradinita Butterfly